ကုန္းေဘာင္ေခတ္က ေက်းလက္ေန ျပည္သူေတြရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္း (Menu)”
၁၈ ရာစုေနာက္ပိုင္းကို ကုန္းေဘာင္ေခတ္လို႔ အၾကမ္းဖ်င္းခြဲၿပီး . . . .
ကုန္းေဘာင္ေခတ္က ဦးႀကီး ၊ ဦးေဆာင္း ၊ ဦးပုည ၊ဦးအင္းတို႔ရဲ႕ ကဗ်ာစာေပေတြထဲက အေထာက္အထားနဲ႔ ေက်းလက္ေနျပည္သူလူထုရဲ႕
ထမင္း၀ိုင္း (Menu)ကိုေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါ . . . . . . . -
၁ ။ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ၊ ဘူးရြက္ျပဳတ္ ၊ ငါးပိရည္ ၊ ရဲေက်ာ္ဆန္ ။
၂ ။ ဘူးညြန႔္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္နီ ၊ ပုဇြန္လံုး ၊ လယ္ၾကြက္ကင္ ။
၃ ။ ေပၚသစ္စေျပာင္း ၊ ဆူးပုတ္ေရ ၊ ပုတတ္က်ပ္တင္ ။
၄ ။ ယုန္က်ပ္တင္ ၊ပရႏၷ၀ါဟင္းခ်ဳိ ၊ ၀ါးျပာ(အငံအတြက္) ။
၅ ။ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ၊ ပံ့သကူအမဲသား ၊ ႏွစ္ခ်ိဳ႕ေျပာင္း ။
၆ ။ ေျပာင္း ၊ ငါးလူးမွ်င္မွ်င္ေၾကးမသင္ေရ လံုျပဳတ္ ။
၇ ။ ပဲေနာက္ ၊ ေျပာင္း ၊ ေကာက္ -သံုးလြန္တင္ထမင္း ၊ ငါးနဲ႕ခ်ဥ္ေပါင္ေရာက်ိဳျငဳပ ္သီးေထာင္း တို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္ ။
( မွတ္ခ်က္ - စားေတာ္ခ်က္နည္္းက်မ္းပါခ်က ္နည္း ( ၈၉)မ်ိဳးဟာ နန္းတြင္းစဖိုအတြက္ ျဖစ္ၿပီးဆင္းရဲသား ျပည္သူလူထုႏွင့္ မဆိုင္ပါ ။)
( ကုန္းေဘာင္ေခတ္ ေက်းလက္ လူမွဳ စီးပြား ဘ၀ 1752 -1885 )
ေဒါက္တာတိုးလွ M.A,Ph.D. သမိုင္းပါေမာကၡ မႏၱေလး တကၠသိုလ္၏ စာတမ္းကို ေဒါက္တာသန္းထြန္း အက်ဥ္းခ်ဳပ္ ေရးသည္ ။)
— with Zaw Zaw, Ngwe Thaw
၁၈ ရာစုေနာက္ပိုင္းကို ကုန္းေဘာင္ေခတ္လို႔ အၾကမ္းဖ်င္းခြဲၿပီး . . . .
ကုန္းေဘာင္ေခတ္က ဦးႀကီး ၊ ဦးေဆာင္း ၊ ဦးပုည ၊ဦးအင္းတို႔ရဲ႕ ကဗ်ာစာေပေတြထဲက အေထာက္အထားနဲ႔ ေက်းလက္ေနျပည္သူလူထုရဲ႕
ထမင္း၀ိုင္း (Menu)ကိုေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါ . . . . . . . -
၁ ။ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ၊ ဘူးရြက္ျပဳတ္ ၊ ငါးပိရည္ ၊ ရဲေက်ာ္ဆန္ ။
၂ ။ ဘူးညြန႔္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္နီ ၊ ပုဇြန္လံုး ၊ လယ္ၾကြက္ကင္ ။
၃ ။ ေပၚသစ္စေျပာင္း ၊ ဆူးပုတ္ေရ ၊ ပုတတ္က်ပ္တင္ ။
၄ ။ ယုန္က်ပ္တင္ ၊ပရႏၷ၀ါဟင္းခ်ဳိ ၊ ၀ါးျပာ(အငံအတြက္) ။
၅ ။ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ၊ ပံ့သကူအမဲသား ၊ ႏွစ္ခ်ိဳ႕ေျပာင္း ။
၆ ။ ေျပာင္း ၊ ငါးလူးမွ်င္မွ်င္ေၾကးမသင္ေရ
၇ ။ ပဲေနာက္ ၊ ေျပာင္း ၊ ေကာက္ -သံုးလြန္တင္ထမင္း ၊ ငါးနဲ႕ခ်ဥ္ေပါင္ေရာက်ိဳျငဳပ
( မွတ္ခ်က္ - စားေတာ္ခ်က္နည္္းက်မ္းပါခ်က
( ကုန္းေဘာင္ေခတ္ ေက်းလက္ လူမွဳ စီးပြား ဘ၀ 1752 -1885 )
ေဒါက္တာတိုးလွ M.A,Ph.D. သမိုင္းပါေမာကၡ မႏၱေလး တကၠသိုလ္၏ စာတမ္းကို ေဒါက္တာသန္းထြန္း အက်ဥ္းခ်ဳပ္ ေရးသည္ ။)
No comments:
Post a Comment